Haberler

Bursa demiryolu ihalesi 2008`de

Tarih: 9 Nisan 2008 Kaynak: Olay Yazan: Yılmaz İşel

TBMM KİT Komisyonu'nun TCDD ve bağlı ortaklıklarının 2006 yılı faaliyetlerini incelemesi sırasında Bursa demiryolu projesi de gündeme geldi.

Toplantı sırasında TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman sürdürülen hızlı tren projeleriyle ilgili olarak komisyon üyelerine bilgi verirken, Ankara-Konya hattının yapılmasıyla bu güzergahta seyahat süresinin 1 saat 15 dakika, Konya-İstanbul arasının 3 saat 30 dakika olacağını, ayrıca Ankara-Sivas hattının tamamlanmasıyla da bu güzergahta seyahat süresinin 11 saatten, 2,5-3 saate düşürülmesinin planlandığını söyledi.

Projeler tamamlandığında Ankara-Eskişehir arasının 1 saat 5 dakikaya, Ankara-İstanbul arasının ise 8 saatten 3 saate ineceğini açıklayan Karaman, Bursa demiryolu projesine değinerek 'Bandırma-Bursa-Osmaneli, İnönü-Ayazma hızlı tren uygulama projelerinin revizyonunu müteakip 2008 yılında ihalesi yapılacaktır. fiu anda uygulama projesi çalışmaları devam etmektedir' dedi.

Özensoy'un sorusu?..
KİT Komisyonu üyesi MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy bu açıklamalar üzerine Karaman'a şu soruyu yöneltti:
'Ben daha önce de Bandırma-Bursa-Osmaneli, İnönü-Ayazma demiryolu projesini gündeme getirmeye çalıştım. 'Uygulama projelerinin revizyonu' denilmiş burada. Ancak bildiğim kadarıyla daha önce yapılan bir proje var ama 200 kilometrelik hıza göre yapılmış zannediyorum. fiimdi bu projenin hayata geçmesi mümkün değil. 250 kilometrelik hıza göre revizyon mu, tekrar proje ihalesine mi çıkılacak? Yani bunun seyri ne şekilde gelişecek? Bakanlar da dahil olmak üzere Bursa'da bir sürü açıklamalar yapılıyor. Hiç olmazsa doğrusunu kayıtlara geçerek burada öğrenmiş olalım.`

Revize 250 kilometreye göre...
Karaman, Özensoy'un sorusunu şöyle yanıtladı:
'Burada daha önceden Bursa hızlı tren hattı projeleri yapılmış ancak 200 kilometreye göre. Ankara-İstanbul da öyle yapılmıştı revize edileceği için. 250 kilometreye göre uygulama projeleri revizesi yapılıyor. İnşallah bu sene içerisinde ihaleye çıkmak için planlıyoruz.'

Komisyon üyesi CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer ise Karaman'a 'Demiryolu altyapısını yapmak çok zor ama işletmesi çok kolay. Demiryolları bunu neden işletemiyor, neden işletmede başarısızız? O çok pahalı yatırımları devlet eliyle yapıp da 'hadi ben işletemedim, al özel teşebbüs sen işlet' demek doğru bir mantık mıdır? Bunu öğrenmek istiyorum. Yani demiryolu yatırımlarını da mümkün olduğu kadar özel sektöre bırakmak gerekmiyor mu? O yapsın demiryolunu, o işletsin' diye sordu.

'TCDD Kanunu yok!..'
TCDD Genel Müdürü Karaman soruyu yanıtlarken çok çarpıcı açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi:
'Demiryollarının en büyük derdi Sayın Abdullah Özer Beyefendi`nin söylediği derdimiz. Nedir o? Neden demiryolları işletilemiyor? Yıllardan beri dünyada da demiryollarının geliri giderini karşılaması bu yapıda mümkün olmamış. Dolayısıyla işletmeyle altyapı birbirinden ayrılmış. Elbette yolların özel sektör tarafından yapılması çok önemli. Bunun için biz Bursa-Osmaneli`ni, Ankara-Konya'yı, Antalya'yı, hepsini özel sektör eliyle yapıp işlettirebilir miyiz diye yıllarca internet sitesinden yayın yaptık, firmalarla görüştük. Özel sektör önünü tam göremediği için buna şu anda çok atak gözükmüyor. Ancak havaalanlarının özelleştirilmesine de 1980`lerde çok zor başlandı. fiimdi en iyi iş gibi gözüküyor. Bizim de ümidimiz o. Mutlaka özel sektör yapsın, işletsin. Bu karayollarında da yeni başladı. Ulaştırma Bakanlığı İstanbul-Bursa otoban ihalesine ilk defa al-yap-işlet şeklinde çıkıyor. Dolayısıyla dünyada bu rüzgar yeni gelişiyor. Biz de buna ayak uydurmak için mutlaka yeniden yapılanmayı yani önce kanunu yapmamız lazım. Demiryolunun kanunu yok, bir TCDD Kanunu yok. Neye göre işlettiğimiz belli değil. Sadece ana statümüz var. Biz özel sektöre demiryollarını açabiliriz. Biz demiryolları olarak o iddiadayız. Ancak Danıştay 'bu özelleştirmenin işi' dedi ve iptal etti. Dolayısıyla özel sektör Türkiye'de demiryollarına giremedi. Kanun olmadan hiç bir şey yapamıyoruz. Sadece tek hat işletmeciliği olduğu için de çok zorlanıyoruz, zor bir işletmecilik.'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın Bursa demiryolu projesinin hayata geçirilmesinde açıkladığı formül yap-işlet modeliydi.
Ancak Karaman`ın ifade ettiği bu sorunlar ortada iken bu model nasıl uygulamaya konulacak, doğrusu çok merak ediyorum!

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.